Liten uppdatering

DSC_8418
Väldigt lite bloggande här tyvärr, inte haft så mycket skrivlust på sistone. Men allt är bra, jag trivs fortfarande bra på programmet. Mycket tentor, skrivit tre hittills och fått tillbaka två som jag klarade. Nästa fredag är det dags att skriva igen. Egentligen är det väldigt skönt att ha många små tentor istället för få stora, tentasituationen känns inte så jobbig och en omtenta är inte så stor grej. Men ska man klara dem måste man hålla igång hela tiden, det går ju inte att slappa några veckor för att ta ikapp senare. Det mesta är i alla fall väldigt intressant och går att koppla till vardagen så det känns lagom tungt. Just nu läser vi kognitionspsykologi och där ingår en laboration vilket varit väldigt kul. I smågrupper har vi planerat ett experiment om minnen, genomfört experimentet på kursare (och deltagit i andras experiment), ordnat resultatet i fina grafer och tabeller och så nästa vecka ska vi redovisa det för varandra. Bästa grupparbetet jag varit med om tror jag för alla fem har varit lika engagerade, arbetsvilliga och kunniga! Skönt att äntligen plugga med andra som också verkligen vill lära sig, diskuterar, ifrågasätter och för det mesta förstår.

fullsizeoutput_1518
Experimentdeltagare

Tänkte dela med mig av recept på favoriträtten just nu också: citronrisotto 🙂 Otroligt gott, väldigt lätt, perfekt i matlåda och går att fylla på med diverse rester. Och så veganskt och glutenfritt! Saknar inte osten det minsta (den blir godare utan än med) och det är delvis tack vare den ljusa misopastan. Hoppa inte över den om ni testar receptet, finns att köpa på mathem.se (stor förpackning som räcker i evigheter i frysen), i asiatiska livsmedelsaffärer m.m. Obs att det ska vara ljus/vit, den har en lite ostig umamismak (den mörka smakar misosoppa).

Citronrisotto med rosmarin (inspirerad av Vegokäk)
4 portioner
350 g risottoris, tex arborio
2 citroner (skalet från båda, saften från ena)
2 dl vitt vin (går att utesluta)
2 grönsaksbuljongtärningar med 1 l vatten
1 gul lök
1 vitlök
0,5 dl ljus/vit misopasta
kokta bönor//linser/ärtor/majs/riven zucchini
5 repade kvistar färsk rosmarin/1 tsk torkad (tillsätt då samtidigt som löken)

Gör så här:
1. Koka upp grönsaksbuljong i en separat kastrull och låt den sen stå på en platta på lägsta värmen under hela matlagningen.
2. Hacka och stek lök i 3-4 min i en stor stekpanna med höga kanter, tills den börjar dofta och blir blank. Tillsätt ris och stek i två minuter, eller tills kornen blir lätt genomskinliga i kanterna. Häll i vin och låt nästan all vätska koka bort innan du tillsätter misopastan.
3. Addera ca 4 dl grönsaksbuljong och rör runt. Sänk värmen och låt risotton stå och puttra under omrörning. Fyll på med 1-2 dl buljong allt eftersom riset suger upp vätskan.
4. Riv över citronzest och pressa i citronsaft efter 15 minuter. Häll i avrunna bönor eller annat. Det tar runt 18-20 minuter för riset bli klart – mjukt på utsidan, med en liten kärna av tuggmotstånd på insidan.
5. Avsluta med att ringla över olivolja och finhackad rosmarin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s