Smarriga middagar

Lite osäker på om det är så att vi (jag) lagar god middag när Katarina kommer över eller om vi bjuder över henne när vi är sugna på god middag men trevligt är det i alla fall att göra lite roligare någon gång ibland så där 🙂

Förra gången lagade jag papoutsakia (betyder skor), en grekisk rätt som jag gjort flera gånger nu. Första gången tror jag bara att jag googlade på recept med aubergine för det var jag sugen på och eftersom jag skulle göra det med M som är mycket för att äta grönsaker men inte så mycket för helveg blev det bra att det var köttfärs i. Det var något år sen och när vi gjorde det igen i Erikssund i början av sommaren (med Nathalie och Daniel också) lyckades jag få byta ut halva köttfärsen till sojafärs (de är lite skeptiska till vego) och alla gillade det. Med Y och nu senast med Katarina blir det bara sojafärs och då även utan mjölk. Gör nog ett eget inlägg senare om mjölkfria alternativ till ost som jag gillar. Receptet är från Mitt Kök men här har jag anpassat det lite efter min smak:

Papoutsakia (fyllda auberginer)
4 portioner (om du serverar med en ordentlig sallad eller bröd)
Ingredienser 
4 st auberginer
500 g färs (t.ex. soja)
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
2/3 dl fylligt rött vin
3-4 tsk torkad oregano (eller motsvarande färsk)
timjan (gärna färsk)
1-2 tsk kanel
Ost: 1 pkt fetaost (à 150 g) och 1 1/2 dl nyriven parmesanost
Mjölkfritt: Mjölkfri ostsås/mandelfeta/b-jäst
riktigt god olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj aberginerna och torka av dem. Dela auberginerna på längden och skär några försiktiga snitt i köttsidan och ringla över lite olivolja. Grädda i ugnen 15 min.

Medan auberginerna är inne i ugnen kan du börja med färssåsen. Om färsen är torr så blötlägg enligt instruktioner på förpackningen. Hacka lök och vitlök tunt. Stek i rikligt med olivolja (oljan ska täcka kastrullens botten). Se till att löken inte tar färg.

Häll sedan på färs, tomater, tomatpuré, vin, kryddor, några kvistar färsk timjan och låt koka upp. Smaka av och tillsätt vad du gillar – det ska smaka ordentligt mycket!

Ta ut auberginerna, gröp ut auberginens fruktkött (se dock till att det inte blir hål i auberginen då du ska fylla den). Hacka ner aubergineköttet i färsåsen.

Fyll nu auberginerna med sås. Riv över parmesan och smula över fetaost/mjölkfritt alternativ. Skjuts in i ugnen. Auberginerna är klara när de är mjuka och osten har fått en lätt gyllenbrun färg.

Gott som tillbehör: Grekisk sallad med kalamataoliver och tzatsiki. ÄT och NJUT!
IMG_6562

 

Igår gjorde jag citronrisotto, ett recept jag fått tips om och sparat länge. Jag älskar verkligen risotto men har sällan tålamod att göra det ordentligt. Jag har heller inte vetat hur jag ska få det gott utan ost (vilket Y inte tål) men idag blev det av och jag kommer göra om det! Det här receptet är från Vegokäk men igen lite anpassat 🙂

Citronrisotto
3-4 portioner
Ingredienser
1/2-1 l grönsaksbuljong
2 msk god olivolja
1 liten gul lök (jag använde knipplök)
350 g risottoris, tex arborio eller sushiris
2 dl vitt vin
0,5 dl ljus misopasta (jag köpte den här på Mathem men finns också i asiatiska butiker och andra onlineaffärer, måste vara ljus/vit/gul för att få ostsmaken)
2 citroner (skalet från båda, saften från ena)
1/2 msk vitlöksolja
5 repade kvistar färsk rosmarin/1 tsk torkad (tillsätt då samtidigt som löken)
Valfritt protein t.ex. sojafärs, linser, kikärtor, majs, ärtor, bönor

Gör så här:
Koka upp grönsaksbuljong i en separat kastrull och låt den sen stå på en platta på lägsta värmen under hela matlagningen. Jag löste upp en buljongtärning i vatten.

Hacka och stek lök i 3-4 min i en stor stekpanna med höga kanter, tills den börjar dofta och blir blank. Tillsätt ris och stek i två minuter, eller tills kornen blir lätt genomskinliga i kanterna. Häll i vin och låt nästan all vätska koka bort innan du tillsätter misopastan.

Addera ca 4 dl grönsaksbuljong och rör runt. Sänk värmen och låt risotton stå och puttra under omrörning. Fyll på med 1-2 dl buljong allt eftersom riset suger upp vätskan.

Riv över citronzest och pressa i citronsaft efter 15 minuter och ev. vitlöksolja. Häll i avrunna belugalinser. Det tar runt 18-20 minuter för riset bli klart – mjukt på utsidan, med en liten kärna av tuggmotstånd på insidan.
14012142_10205443880177050_1518941329_n

För det mesta lagar jag ju inte efter recept men det är kul ibland och de här blir himla goda så hoppas ni testar 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s